INDAH KATA


"Sesungguhnya lelaki dan perempuan yang muslim, lelaki dan perempuan yang mukmin, lelaki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, lelaki dan perempuan yang benar, lelaki dan perempuan yang sabar, lelaki dan perempuan yang khusyuk, lelaki dan perempuan yang bersedekah, lelaki dan perempuan yang berpuasa, lelaki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, lelaki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar."(surah Al-Ahzab ayat 35)

Tuesday, April 23, 2013

~sebuah harapan dan impian~


Bila bercerita tentang impian dan harapan, siapa kita untuk angankan yg lebih2 kan ? Terbang terlalu tinggi ,kalau jatuh ?? X sakit ..??

Tapi x salah andai memasang azam untuk kearah yg lebih baik …kan?


“Bagaimanakah ciri-ciri idamanmu …?”


"Carilah yang sekufu kamu ,"

"Yang begini dan begini begitu dan begitu,kamu nak x ?"Soalan-soalan yang tidak pernah lekang setiap kali ada pertanyaan “Bilakah aku ingin menamakan zaman gadisku” .. Kadang malas nak fikir,aku cuma senyum sahaja. Tapi bila sering dan sering ditanya , aku jadi terfikir, aku juga punya keinginan ,apa ya keinginanku . cuba menyoal hati sendiri dan test sendiri .. Oh ya , kelemahanku ada sangat2 cemburu kepada muslimah yang berpurdah yang memiliki suami di usia muda..aku juga turut ingin mengikut jejak langkah seperti mereka..tapi sebelum itu aku perlu baiki diriku terlebih dahulu sebelum mengimpikan sebuah harapan dan impian..
Ya, aku tahu apa yg aku impi x semua akan aku berolehi..yang penting Allah tau ape yang terbaik untuk ku..Allah merupakan perancang yang terbaik buatku..Jika boleh meminta, aku inginkan insan yang istiqamah solat di masjidnya.
- Yang ada AlQuran dan AlHadith dalam dadanya
- Yang istiqamah tertib dakwahnya.
- Yang istiqamah senyumannya

- Yang istiqamah sabarnya,.Tidak  membuka aibku di khalayak.
- Yang tidak kisah jika aku sendiri yang inginkan ummat dan daie yang ramai .
- Yang mengajar aku menghormati orang tua.
- Yang boleh menjadi temanku setiap kali aku keluar dari rumah , bukan sekadar memberi izin aku dengan teman2ku,atau memberi izin aku keluar sendirian.
- Yang boleh dijadikan rujukan buat aku dan mujahid mujahidahku kelak.
- Yang istiqamah sikap tanggungjawabnya.
- Yang menerima aku seadanya tanpa mengungkit kisah silamku.
- Yang menegur aku dengan kasih sayang.
- Dan yang pastinya, yang tidak jemu memimpin aku tika tersalah,mendorong aku utk beriringan sekali ..dan tidak akan menyuruh aku membuka hijabku ..Cuma itu yg aku impikan,tidak lebih dari itu .. Tidak perlu rumah mewah dan harta yang melimpah .. ...Hmm,Sekadar mengerti aku wanita biasa , makanya aku tidak meletakkan semua itu sebagai syarat demi menetapkan pilihan. Sedangkan aku tahu nilai diri sebenar,makanya aku terima sesiapa sahaja tanpa memilih dan membandingkan.. Jika boleh dipilih , itulah ciri-ciri yg akan aku pilih ..Kerana tidak boleh memilih lah , aku berusaha untuk menjadi sebaiknya, berubah lagi dan lagi ..

Sebagai tambahan , aku ingin si dia itu fasih dalam bahasa arab..sebab boleh mengajarku yang serba kekurangan ini...boleh bercakap dengan mujahid dan mujahidahku nnti dalam bahasa arab.."bahasa syurga"Aku ingin anak-anakku menjadi mujahid mujahidah Islam dan tidak akan meniggal di pangkuanku.Biar dia syahid di muka dunia , bongkak menongkah dunia demi agama seperti Hadrat Umar AlKhattab

Yang lain? Jika terlebih sempurna,maka ianya anugerah buatku,andai tidak dapat,barangkali setakat itu rezeki dan amalku ...Aku harus redha .

Selebihnya biar Allah yang tentukan .. ^_^


Hati ini tidak mahu mengharap kerana ia bagaikan menggapai bayang-bayang ~

No comments:

Post a Comment